top of page

Vaststellingsovereenkomst

Definitie

Een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst of ontslag met wederzijds goedvinden genoemd, is een schriftelijke overeenkomst waarmee werkgever en werknemer het dienstverband beëindigen.

 

​

Voorbeeld vaststellingsovereenkomst

In een vaststellingsovereenkomst worden een aantal afspraken opgenomen. Deze afspraken worden onderverdeeld in verschillende artikelen. Door het klikken op de onderstaande knop ''voorbeeld vaststellingsovereenkomst'' tref je een voorbeeld van een vaststellingsovereenkomst aan. Dit voorbeeld bevat de belangrijkste artikelen die in de vaststellingsovereenkomst kunnen worden opgenomen. Verder wordt er in dit voorbeeld onder elk artikel aanvullende uitleg gegeven.

 

​

​

 

​

​

​

WW-uitkering

Een vaststellingsovereenkomst wordt veel gebruikt om een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Het is belangrijk voor de werknemer dat de vaststellingsovereenkomst aan bepaalde eisen voldoet, zodat de werknemer aanspraak kan maken op een WW-uitkering.

 

Om als werknemer het recht op een WW-uitkering niet te verliezen, moet de vaststellingsovereenkomst de volgende punten bevatten:

 

  • Naam en adres van werkgever en werknemer (zie bovenaan vaststellingsovereenkomst);

  • Werkgever heeft het initiatief genomen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen (zie artikel 1 punt 2);

  • De reden van ontslag (zie artikel 1 punt 2);

  • Er is geen sprake van een dringende reden tot ontslag (zie artikel 1 punt 2);

  • Er is sprake van ontslag met wederzijds goedvinden (zie artikel 1 punt 1);

  • De datum waarop de arbeidsovereenkomst eindigt. Bij het bepalen van de einddatum van de arbeidsovereenkomst is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de fictieve opzegtermijn die UWV hanteert voordat de WW-uitkering ingaat (zie artikel 1 punt 1);

  • De afspraak dat werkgever op de einddatum een eindafrekening maakt (artikel 4 punt 1);

  • Datum en plaats waarop werkgever en werknemer de vaststellingsovereenkomst ondertekenen (zie onderaan vaststellingsovereenkomst).

 

Wanneer de vaststellingsovereenkomst niet aan bovenstaande eisen voldoet, wordt de werknemer verwijtbaar werkloos. Wanneer een werknemer verwijtbaar werkloos is geworden, heeft hij/zij geen recht op een WW-uitkering.

​

​

Transitievergoeding

In de vaststellingsovereenkomst kan ook een artikel over de transitievergoeding worden opgenomen. De transitievergoeding is een wettelijke ontslagvergoeding, die een werknemer vanaf 1 juli 2015 kan krijgen bij een vrijwillig ontslag. Om voor een transitievergoeding in aanmerking te komen moet de werknemer aan verschillende voorwaarden voldoen. Welke voorwaarden dit zijn en meer informatie vind je hier

​

 

Aangaan van vaststellingsovereenkomst

De vaststellingsovereenkomst moet schriftelijk worden aangegaan. In de vaststellingsovereenkomst worden de voorwaarden voor het ontslag vastgelegd. Over de voorwaarden en inhoud kan worden onderhandeld. Je bent niet verplicht om de vaststellingsovereenkomst direct na ontvangst te ondertekenen. Na ontvangst van de vaststellingsovereenkomst heb je de mogelijkheid om over de vaststellingsovereenkomst na te denken en te controleren. Pas nadat de vaststellingsovereenkomst door werkgever en werknemer is ondertekend is het ontslag definitief.

 

 

Bedenktermijn

Na ondertekening heeft de werknemer recht op een bedenktermijn van 14 dagen om de overeenkomst ongedaan te maken. Een reden voor het ongedaan maken van de vaststellingsovereenkomst hoeft hierbij niet gegeven te worden. De werkgever is verplicht om werknemer over de bedenktermijn te informeren. Doet werkgever dit niet, dan heeft werknemer een bedenktermijn van 3 weken.

 

​

Inwinnen van juridisch advies

De vaststellingsovereenkomst is een belangrijke overeenkomst/contract, waarin alle afspraken tussen werkgever en werknemer duidelijk worden gemaakt. Om te voorkomen dat afspraken niet duidelijk worden verwoord en geschillen ontstaan, is het wenselijk om de vaststellingsovereenkomst vóór de ondertekening door een jurist of advocaat te laten controleren. Tevens kan de werknemer via de jurist of advocaat onderhandelingen met de werkgever laten plaatsvinden.

​

bottom of page