top of page

Bedrijfsongeval

Definitie

Een bedrijfsongeval, ook wel arbeidsongeval genoemd, is een ongeluk tijdens het werk waarbij je als werknemer schade oploopt.

 

Het ongeluk kan gebeuren tijdens de werktijd of pauze. Je kunt dan op kantoor of in het bedrijf aanwezig zijn, maar het ongeluk kan ook gebeuren als je onderweg bent voor je werkgever. Vindt het ongeluk plaats wanneer je van je werk naar huis rijdt of andersom? Dan is er vaak geen sprake van een bedrijfsongeval, omdat het ongeval niet tijdens werktijd plaatsvindt.

 

Enkele voorbeelden van een bedrijfsongeval kunnen zijn:

  • Uitglijden over een gladde vloer;

  • Verkeersongeval op weg naar het werk;

  • Het niet goed werken van een machine, waardoor je gewond raakt.

 

 

Zorgplicht van de werkgever

In de Arbeidsomstandighedenwet, ook wel Arbowet genoemd, zijn verschillende regels en voorschriften opgenomen om ervoor te zorgen dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Op grond van deze wet heeft de werkgever een zorgplicht. Hierdoor is de werkgever verplicht om voor een veilige en gezonde werkplek te zorgen. Hier dient de werkgever dan ook de nodige maatregelen voor te treffen, zodat de werknemer geen schade lijdt. De werkgever moet de werknemer ook voorlichting en instructies geven over veilig werken. Tevens moet de werkgever controleren of de werknemer de instructies opvolgt. Hierdoor voorkomt de werkgever dat er tijdens het werk ongevallen gebeuren.

 

De werkgever heeft ook een zorgplicht voor de werknemers die geen arbeidsovereenkomst hebben met de werkgever. Hierbij kun je denken aan uitzendkrachten, vrijwilligers en stagiaires.

Tevens heeft de werkgever een zorgplicht voor de werknemers in situaties die buiten de directe werksfeer vallen, maar wel met het werk verband houden. Denk hierbij aan een bedrijfsuitje met werkgever en zijn werknemers. Bovendien heeft de werkgever een zorgplicht voor een eventuele thuiswerkplek van de werknemer.

 

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) controleert of werkgevers en werknemers de gestelde regels opvolgen. Blijkt dat de werkgever of werknemer de gestelde regels niet opvolgen, dan kunnen zij een boete van de Inspectie SZW krijgen. Dit geldt ook voor het niet gebruiken van veiligheidsmiddelen, als deze wel aanwezig zijn.

 

 

Melden van een ongeval

Een ongeval moet je altijd melden bij je werkgever. Je werkgever moet een ernstig ongeval altijd melden bij de Inspectie SZW. Bij ernstige ongevallen kan gedacht worden aan ziekenhuisopname, blijvend letsel of een dodelijk ongeluk. Tevens moet de werkgever een lijst bijhouden van alle ongevallen.

 

Wanneer de werkgever geen melding doet van het ernstig ongeval, dan kan hij een boete krijgen van maximaal   € 50.000. Als werknemer kun je, wanneer je werkgever dit niet doet, zelf een melding doen bij de Inspectie SZW van het ernstig ongeval.

 

​

Onderzoek naar het bedrijfsongeval

De Inspectie SZW bepaalt of het ongeluk onderzocht moet worden. Als de Inspectie SZW van mening is dat het ongeluk onderzocht moet worden, dan komt er een inspecteur langs het werk. De inspecteur doet onderzoek om erachter te komen hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren en of de wet is overtreden. Het is belangrijk dat de plek van het ongeluk zoveel mogelijk intact blijft. Verder is de werkgever verplicht om aan het onderzoek mee te werken.

 

Als de Inspectie SZW besluit om geen onderzoek te doen, dan wordt de werknemer hierover geïnformeerd. De reden van het besluit van de Inspectie SZW wordt aan de werknemer bekend gemaakt. .

 

​

Aansprakelijkheid werkgever

Heeft de werkgever zich niet aan zijn zorgplicht gehouden en is er sprake van een ongeluk? Dan is de werkgever aansprakelijk voor de door jou geleden schade. Je moet echter wel bewijzen dat je schade hebt en dat dit komt door het bedrijfsongeval. Soms kan het voorkomen dat de werkgever moet bewijzen dat de schade niet door het bedrijfsongeval komt. Wanneer dit het geval is, dan ligt de bewijslast bij de werkgever.

 

Wanneer blijkt dat het ongeluk de schuld is van de werknemer, ook wel eigen schuld genoemd, dan is de werkgever niet aansprakelijk voor de geleden schade. Je bent als werknemer zelf aansprakelijk als het ongeluk is gebeurd door bewuste roekeloosheid of opzet. Als er sprake is van eigen schuld van de werknemer, dan moet de werkgever dit bewijzen.

 

Is aangetoond dat de werkgever de wet heeft overtreden en aansprakelijk is, dan kan er het volgende gebeuren:

 

  • Werkgever moet maatregelen treffen om een herhaling van het ongeluk te voorkomen;

  • Werkgever kan een boete krijgen;

  • Werkgever moet mogelijk een schadevergoeding of letselvergoeding betalen;

  • Werkgever moet mogelijk een aanvulling op de uitkering betalen;

  • Werkgever moet mogelijk het inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid compenseren.

 

 

Schadeclaim

Wanneer je als werknemer slachtoffer bent geworden van een ernstig bedrijfsongeval, dan is het verstandig een lijst bij te houden van de kosten die je hebt gemaakt als gevolg van het ongeluk. Denk hierbij aan medische kosten, reiskosten en verlies van inkomen. Je kunt vervolgens een schadeclaim indienen bij je werkgever.

 

Let op! Je werkgever kan een procedure bij de rechtbank starten. Hierbij moet de werkgever aantonen dat hij er alles aan heeft gedaan om een veilige werkomgeving te creëren. Tevens moet de werkgever bewijzen dat hij voldoende voorlichting heeft gegeven en toezicht was.

 

 

Wat kun je zelf doen?

Ondanks dat de werkgever ervoor moet zorgen dat de werknemers veilig en gezond kunnen werken, zijn ook dingen die je als werknemer zelf kunt doen om de veiligheid te vergroten:

 

  • Ken de veiligheidsinstructies voordat je aan het werk gaat;

  • Volg de veiligheidsinstructies op;

  • Je hebt recht op beschermende middelen van je werkgever en gebruik deze ook;

  • Werk met de juiste gereedschappen, voertuigen, machines en hulpmiddelen die voldoen aan de gestelde wettelijke eisen;

  • Werk in een nette werkomgeving waar de juiste veiligheidsmaatregelen zijn getroffen;

  • Spreek je collega’s en leidinggevende aan op onveilig gedrag en situaties;

  • Is er iets wat gevaarlijk kan zijn, geef dit aan bij je werkgever of preventiemedewerker;

  • Wanneer je werkgever of preventiemedewerker de situatie niet verbeteren, dan kun je hiervan een melding doen bij de Inspectie SZW.

​

​

bottom of page