top of page

arbeidsovereenkomsten 

Arbeidsovereenkomsten kan je in vele vormen tegen komen, zoals een vast contract, tijdelijk contract, nul-urencontract, etc. Elke overeenkomst kent zijn eigen rechten en plichten. Hieronder wordt per groep uitleg gegeven. Voor vragen of aanvullende informatie neem vrijblijvend contact met ons op.

​

HEB JE NIKS OP PAPIER STAAN OF ZEGT JE CONTRACT NIET LETTERLIJK 'ARBEIDSOVEREENKOMST' KAN ER TOCH SPRAKE ZIJN VAN EEN ARBEIDSOVEREENKOMST, KLIK DAN SNEL HIER.

ARBEIDSOVK 3.0.png

Heb je al een contract of werk je?

Kijk hier of je een arbeidsovereenkomst hebt.

 

Door een arbeidsovereenkomst heb je misschien meer en andere rechten dan op basis van een andere overeenkomst!

onbepaalde tijd 2.0.png

Wanneer je in dienst gaat bij een baas weet je van te voren voor hoe lang de overeenkomst geldt. Bij een contract van onbepaalde tijd is dit niet het geval. Jij bent met jouw baas zonder tijd gebonden aan je overeenkomst. Voor jou heeft dat als voordeel dat je voor een langere tijd zeker bent van werk.

​

Een voorbeeld kan je hier vinden.

bepaalde tijd 2.0.png

Bepaalde tijd is het tegenovergestelde van een overeenkomst van onbepaalde tijd. Bij dit contract heb jij als medewerker een datum dat de overeenkomst afloopt. De overeenkomst houdt vanzelf op, hiervoor hoeven jij en je baas niks te doen.

Na drie overeenkomst van bepaalde tijd komt een overeenkomst van onbepaalde tijd.

​

Voorbeeld kan je hier vinden.

voorovereenkomst 2.0.png

De voorovereenkomst is een zuivere intentieverklaring tussen werknemer en werkgever. In deze situatie is nog niet sprake van een arbeidsovereenkomst, maar deze overeenkomst regelt wel al de voorwaarden als er een overeenkomst komt. 

Tegenwoordig komt deze vorm minder vaak voor.

​

Klik hier voor meer uitleg over de voorovereenkomst.

fulltime 2.0.png

Naast de duur van een overeenkomst heeft het aantal uren werk ook invloed op bepaalde rechten. Wanneer je tussen de 36-40 uur werkt, kan je spreken over een fulltime dienstverband.

flexibele 2.0.png

De meest voorkomende vorm van werk onder jonger is het het flexibele arbeidscontract.

Dit zijn vaak contracten onder de 36 uur. 

Hierbij moet je denken aan: Oproepcontract, afroepcontract, nul-urencontract, overeenkomst voor invalkracht en flexcontract, min-maxcontract en jaarurencontract.

​

Klik hier voor meer uitleg.

rechtsvermoeden arbeidsovereenkomst

Wanneer je geen overeenkomst hebt of er staat boven de overeenkomst: 'overeenkomst van opdracht'. Kan er toch sprake zijn van een arbeidsovereenkomst.

​

Werkgevers zullen weleens proberen om werknemers te benadelen op hun rechten. Voor de kosten van een werknemer worden hierdoor laag gehouden. 

​

Een van de meest recente zaken zijn de koeriers van PostNL en Deliveroo die een zaak hebben aangespannen. In de zaak vragen zij aan de rechter om te bepalen dat zij geen ZZP'er zijn maar een werknemer. 

​

De rechter gaat hier in een aantal zaken mee, maar zij zegt wel dat het aan de omstandigheden van het geval ligt. 

​

Een vermoeden van een arbeidsovereenkomst kan er zijn als aan het volgende is voldaan: 

  1. Je doet het werk voor een ander;

  2. Voor je werk krijg loon;

  3. Dit moet minimaal drie maanden achter elkaar gebeuren;

  4. Het werk wordt wekelijks of minimaal 20 uur per maand gedaan;

​

Voldoe je aan de hiervoor genoemde vier punten dan wordt er vermoed een arbeidsovereenkomst te zijn.

​

​

rechtsvermoeden arbeidsovk

Zekere voorovereenkomst

De zekere voorovereenkomst is een zuivere intentieverklaring tussen twee partijen, de werkgever en de werknemer, dat zij eventueel met elkaar in zee zullen gaan. Dit houdt in dat de werkgever en werknemer op dat moment nog geen overeenkomst hebben. Zij hebben met elkaar pas een overeenkomst wanneer jij als werknemer aan de slag gaat bij de werkgever. 

​

De zekere voorovereenkomst regelt de voorwaarden die gelden als er een arbeidsovereenkomst ontstaat.

​

Een arbeidsovereenkomst ontstaat op het moment dat de werknemer ingaat op de oproep van de werkgever. Voor de werkgever zit hier ook het risico van deze overeenkomst. Na drie contracten van bepaalde tijd wordt  het vierde contract een vast contract.

En dat vierde contract kan al heel snel gebeuren. Een voorbeeld is, wanneer iemand telkens voor een zaterdag wordt opgeroepen. Na drie zaterdagen zou de werknemer al een vast contract kunnen hebben. 

​

Belangrijk om mee te nemen in gedachten is dat voor de werkgever het vrij staat om jou als werknemer in te zetten, maar hij is hiertoe niet verplicht. Ditzelfde geldt ten aanzien van jou als werknemer, jij hoeft op jouw beurt niet te voldoen aan de oproep. 

​

Bij de voorovereenkomst gaat het echt alleen om de voorwaarden te regelen als er ooit een dienstverband komt en niet om nu verplichtingen te regelen of zekerheid van een baan de garanderen. 

zekere voorovereenkomst

Flexibele arbeidsovereenkomst

Een flexibele arbeidsovereenkomsten is een overeenkomst met uitgestelde prestatieplicht. Hiermee bedoelen we dat je pas moet werken als je opgeroepen wordt. Andere namen die je kan tegenkomen bij dit soort overeenkomsten zijn: oproepcontract, afroepcontract, nul-urencontract, min-maxcontract, jaarurencontractovereenkomst voor invalkracht en flexcontract. Ze houden allemaal nagenoeg hetzelfde in, maar verschillen vaak op de hoeveelheid werk.

Indien je een flexibele arbeidsovereenkomst hebt, is de werkgever verplicht om voor jouw werk jou op te roepen. Hij mag niet een andere (goedkopere) kracht voor hetzelfde werk inzetten. 

Hetzelfde geldt voor jou. Wanneer jij wordt opgeroepen moet jij voldoen aan de oproep. â€‹

flexibele arbeidsovk
bottom of page