top of page

De bedrijfsovername

Als je nu werkt voor de plaatselijk groenteboer of voor het grote concern Albert Heijn. Iedereen kan te maken krijgen met een bedrijfsovername. 

​

Er is sprake van een bedrijfsovername indien sprake is van het volgende: een overgang, ten gevolge van een overeenkomst, een fusie of een splitsing, van een economische eenheid die haar identiteit behoudt.

​

Dit is heel erg juridisch. Om het makkelijker te zeggen moet er:

  • Een overeenkomst waarin staat dat de werkgever en een andere partij samengaan of een splitsing van het huidige bedrijf;

  • Het gedeelte dat overgaat kan zelfstandig functioneren;

  • En zij gaat hetzelfde uitvoeren. 

​

Voor jou als werknemer neemt dit veel onzekerheid met zich mee. Kan ik ontslagen worden? Krijg ik een ander contract? Of moet ik wel over? 

​

 

In beginsel moet iedere werknemer over naar het nieuwe bedrijf. Jouw contract met de werkgever kan niet zomaar door de overgang worden (nadelig) veranderd. Wil de werkgever een ander contract aanbieden dan zal hij met jou in gesprek moeten.

Accepteer jij het aanbod van de werkgever niet, dan blijft jouw huidige contract gewoon doorlopen. 

​

Maar wat als je helemaal niet mee over wilt? Dat kan!

Jij mag zelf bepalen voor wie je werkt. Indien je niet mee over wil dan eindigt je arbeidsovereenkomst van rechtswege (automatisch).

De arbeidsovereenkomst is dan juridisch gezien op initiatief van de werkgever beëindigd of niet voortgezet. Voor jou kan dat van belang zijn omdat je hierdoor in aanmerking kan komen voor een werkeloosheidsuitkering (ww-uitkering) en/of transitievergoeding.

​

bottom of page