top of page

Jouw rechten en plichten!

Als werknemer kom je elke dag in aanraking met jouw rechten en plichten. Zo ben je verplicht om je aan voorschriften te houden, je netjes te gedragen, je werk te doen en ga zo maar verder. Naast de dingen die jij als verplichting hebt, heeft de werkgever dit ook. De verplichtingen van de werkgever zijn jouw rechten.

​

Om je hierbij te helpen, vind jij hier jouw belangrijkste rechten en plichten als werknemer! Voor meer uitleg, klik in de tabel op het recht of de plicht waar je meer over wilt weten!

Loon

Als werknemer heb je recht op loon op het moment dat je werk verricht voor je werkgever.

 

Loon kan in verschillende vormen uitbetaald worden. Meestal is dit in geld, maar in sommige gevallen kan het zo zijn dat het loon op een andere manier wordt uitbetaald. Een andere vorm van loon kan bijvoorbeeld het gebruik van een woning zijn. Dit moet dan wel vooraf worden vastgelegd.

​

Loonvordering

Soms komt het voor dat jouw werkgever je loon niet wilt uitbetalen. Wanneer dit het geval is, heb jij als werknemer het recht om een loonvordering in te dienen. Met deze loonvordering kun jij het loon waar je recht op hebt opeisen via de kantonrechter.

Je zult dan moeten aantonen dat jij een arbeidscontract hebt met je werkgever en dat jij geen loon hebt ontvangen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de werkgever dan zegt dat jij in die periode niet gewerkt hebt. Jij zult dan moeten aantonen dat je wel degelijk gewerkt hebt; dit kan bijvoorbeeld door getuigen/collega's die kunnen bevestigen dat je wel gewerkt hebt.

​

Vakantiedagen & vakantiegeld

Jij als werknemer hebt recht op vakantiedagen. Hoeveel vakantiedagen jij opbouwt hangt af van je arbeidscontract. Bij een fulltime functie van 36 uur per week heb je recht op 144uur vakantie-uren. De som die jij moet maken is 4 x het gemiddeld aantal uren dat je werkt per week.

Naast de dagen heb je ook recht op vakantiegeld, dit bedraagt 8% van jouw jaarloon.

​

Pensioen

Een veel voorkomende vergissing is dat je niet automatisch pensioen krijgt, dit wordt opgebouwd door te werken. Jij als werknemer hebt pas recht op pensioen wanneer dit is opgenomen in je arbeidscontract of in de  CAO van jouw werkveld. Het is dus altijd erg belangrijk om na te gaan of je nu wel pensioen opbouwt.

​

Arbozorg

De werkgever moet ten minste één persoon in dienst hebben waarbij jij als werknemer terecht kunt met jouw problemen. In de meeste gevallen is deze persoon de bedrijfsarts. Jij als werknemer moet altijd terecht kunnen bij deze bedrijfsarts.

​

Informatie over werkzaamheden & risico's

De werkgever zal jou voordat je begint met werken goed moeten informeren over wat je gaat doen en welke risico’s zijn verbonden aan het werk dat jij gaat uitvoeren.

​

Informatie over ondersteuning voor veilig werk

De werkgever moet jou informeren over bij wie je terecht kunt binnen het bedrijf met jouw problemen. In de meeste gevallen is dit de bedrijfsarts. Deze kan jou informeren en adviseren over de veiligheid op jouw werk.

​

Beschermende hulpmiddelen

Werk jij in de bouw? Dan zal je werkgever jou de juiste beschermende kleding moeten geven zodat jij niet onnodig gewond kan raken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het beschikbaar stellen van een helm. 

​

Onderbreking werk bij gevaarlijke situaties

Vind jij dat je niet veilig je werk kan doen op jouw werkplek? Dan mag jij ervoor kiezen om met je werk te stoppen. Werk jij bijvoorbeeld op een dak en vind jij dat de hoogwerker niet veilig is? Dan heb jij het recht om het werk stil te leggen totdat de werkgever ervoor heeft gezorgd dat jij veilig verder kan werken.

​

Een veilige werkplek

Voel jij je niet veilig op je werkplek doordat collega’s jou intimideren of discrimineren? Dan moet jij hiervan een melding kunnen maken bij je werkgever. De werkgever moet dan ervoor zorgen dat de werkplek voor alle werknemers aangenaam is en dat er geen sprake is van bijvoorbeeld intimidatie of discriminatie.

​

Gezondheidskundig onderzoek

Jij als werknemer hebt het recht om een gezondheidsonderzoek bij jou te laten uitvoeren wanneer jij denkt dat je werkplek een gevaar kan zijn voor jouw gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn op het moment dat jij veel werkt met chemische stoffen of met chemische producten.  

​

Onafhankelijke begeleiding bij ziekte

Zoals eerder al aangegeven heb jij als werknemer het recht om je met jouw problemen te melden bij een bedrijfsarts. Deze kan jou dan begeleiden met jouw gezondheidsklachten en bepaalt bijvoorbeeld aan welke voorwaarden je re-integratie moet voldoen. Dit hoort hij allemaal onafhankelijk van jouw werkgever te doen.

​

Verricht arbeid
Dit betekent dat jij als werknemer werk moet verrichten voor de werkgever. Dit kan bijvoorbeeld fysiek werk zijn, zoals het bezorgen van post, maar ook een oproepdienst wordt gezien als werk. Ook als je dan niet wordt opgeroepen, wordt dit toch gezien als werk.

​

Zorg voor eigen veiligheid
Jij als werknemer moet jezelf niet onnodig in gevaar brengen. Zo moet je gebruik maken van alles wat jij hebt geleerd tijdens je opleiding en moet je de instructies van de werkgever goed opvolgen. 

​

Maak gebruik van hulpmiddelen
Kan jouw werkplek gevaarlijk zijn en geeft jouw werkgever je hulpmiddelen om jezelf te beschermen tegen dit gevaar? Dan zal jij als goede werknemer gebruik moeten maken van deze hulpmiddelen. Werk je in de bouw en geeft jouw werkgever jullie helmen? Dan zul jij als werknemer deze helmen moeten dragen om ongelukken te beperken.

​

Werk mee aan het arbobeleid
Jij als werknemer zal goed moeten meewerken aan het arbobeleid. Zo moet je de instructies en de adviezen van de bedrijfsarts opvolgen om ervoor te zorgen dat je werkplek zo veilig mogelijk is.

​

Meld gevaarlijke situaties
Vind of denk jij dat sommige werkzaamheden erg gevaarlijk kunnen zijn? Dan moet je dit aan je werkgever melden zodat hij ervoor kan zorgen om het gevaar weg te nemen of te beperken.

​

Volg instructies
Jij als werknemer zal de instructies van je werkgever goed moeten opvolgen om gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te beperken. Zo kan het ook voorkomen dat je van je werkgever cursussen moet volgen om de veiligheid op jouw werkplek te vergroten.

​

​

Anker 1
Anker 2
Anker 3
Anker 4
Anker 5
Anker 6
Anker 7
Anker 8
Anker 9
Anker 10
Anker 11
Anker 12
Anker 13
Anker 14
Anker 15
Anker 16
Anker 17
Anker 18
bottom of page